Najčešće greške u čuvanju hrane i kako ih lako izbeći
Hrana se često kvari brže nego što bi trebalo. Nekad se krivac krije u navikama u kuhinji koje se prenose godinama, nekad u brzini svakodnevice.
Male greške stvaraju velike probleme, naročito kada temperatura, vlažnost i način pakovanja rade protiv vas. Uz malo prilagođavanja, većina tih situacija može da nestane preko noći.
U nastavku ćemo navesti greške koje se najčešće dešavaju u domaćinstvima.
Svaka greška naravno, dolazi uz konkretne savete kako da hrana duže ostane sveža i bezbedna za upotrebu. Hajde da počnemo.
Stavljanje vrele hrane u frižider

Mnogi posude sa vrućom supom, umakom ili kuvanim jelom odmah stavljaju u frižider.
Ideja je da se izbegne stajanje na sobnoj temperaturi, ali frižider tada ulazi u borbu sa previše toplote. Temperatura unutra naglo skače, što utiče na ostalu hranu.
Kako to izbeći
Bolje je podeliti jelo u manje, plitke posude koje se hlade brže. Dovoljno je dvadesetak minuta na radnoj površini, uz povremeno mešanje da se para brže izgubi.
Kada jelo dođe na mlaku temperaturu, frižider ga bez problema prihvata.
Nedovoljno poznavanje temperature u frižideru

Puno domaćinstava drži frižider pretoplim. Neki čuvaju jaja u vratima, drugi ostavljaju kuvanu hranu na gornjoj polici misleći da je hladnije.
Istina je da raspored i temperatura mogu znatno da produže vek trajanja namirnica.
Preporuke za optimalnu temperaturu
- Glavna komora frižidera: oko 4°C
- Zamrzivač: oko minus 18°C
- Vrata: najtopliji deo, čuvajte tu začine, sosove, sokove
- Donja polica ili fioka: idealna za voće i povrće
Vredi nabaviti mali termometar za frižider, jer ugrađeni pokazivači često odstupaju.
Čuvanje hrane bez pravilnog pakovanja

Otvorene posude brzo gube vlagu, miris, boju. Istovremeno, frižider puni hranu mirisima drugih jela, što se najviše oseća kod testenine, suvih kolača i mesa.
Kako to rešiti
Najbolje funkcionišu hermetičke kutije, staklene tegle i kvalitetne zip kese. Važno je:
- iscediti vazduh iz kesa pre zatvaranja
- izbegavati metalne posude za dugotrajno čuvanje
- koristiti providnu ambalažu da se odmah vidi sadržaj
U kuhinji su posebno korisni silikonski poklopci koji se rastežu preko posuda.
Za još bolju zaštitu namirnica mogu da se koriste kese sa zipom za dugotrajno čuvanje hrane, jer omogućavaju kontrolu vazduha i čvrsto zatvaranje.
Prebacivanje mesa direktno iz kese u frižider

Meso često uđe u dom upakovano u tanku foliju sa sitnom količinom tečnosti.
Takvo pakovanje nije dovoljno stabilno za duži boravak u frižideru. Zadržavanje vazduha ubrzava kvarenje.
Praktičan pristup sigurnom čuvanju
Meso bi trebalo prebaciti u dublju posudu sa poklopcem. Na dno je dobro staviti papirni ubrus koji upija višak tečnosti.
Kod ribe je još važnije držati je u najhladnijem delu frižidera, obično na zadnjoj donjoj polici.
U tabeli ispod je prikazan preporučen rok čuvanja sirovih namirnica u frižideru.
| Namirnica | Preporučeni rok čuvanja |
| Sveže pileće meso | 1 do 2 dana |
| Govedina | 3 do 4 dana |
| Mleveno meso | 1 do 2 dana |
| Sveža riba | 1 dan |
| Kuvano meso | 3 do 4 dana |
Držanje jaja u vratima frižidera

Vrata su najtoplije mesto, a jaja vole stabilnu temperaturu. Stalno otvaranje pomera temperaturu gore dole.
Gde jaja najbolje stoje
Najbolje je držati ih na srednjoj polici u originalnom pakovanju. Karton štiti jaja, upija vlagu i sprečava mirise.
Jednom oprano jaje lakše propušta bakterije, zato ga treba prati neposredno pre upotrebe, nikako ranije.
Čuvanje voća i povrća kao da je sve isto

Voće oslobađa etilen koji ubrzava sazrevanje drugog voća i povrća. Povrće brže vene u prisustvu zrelog voća.
Banane, jabuke, avokado i paradajz posebno utiču na ostale.
Pametan raspored
- Jabuke, banane, avokado: odvojeno od ostalog
- Lisnato povrće: u plastičnoj posudi sa papirnim ubrusom
- Krastavci: odvojeni od paradajza
- Luk i krompir: van frižidera, na suvom i tamnom mestu
Dodatni savet: kupiti male mrežaste kese kojima se reguliše protok vazduha.
Odmrzavanje hrane na radnoj površini

Hrana na sobnoj temperaturi ulazi u takozvanu opasnu zonu između 5°C i 60°C.
U tom rasponu bakterije se množe velikom brzinom, a površina hrane postaje rizična i pre nego što se sredina odmrzne.
Bezbedne metode odmrzavanja
Najbolje je planirati unapred i prebaciti hranu u frižider preko noći. Ako nema dovoljno vremena:
- koristiti hladnu vodu i zamenjivati je na svakih pola sata
- koristiti mikrotalasnu samo ako će hrana odmah u pripremu
Nikada ne vraćati odmrznutu hranu u zamrzivač bez termičke obrade.
Prepun frižider ili zamrzivač

Kad je frižider prepun, vazduh ne cirkuliše. Mesta koja bi trebalo da budu hladna postaju mlaka. Hrana tada ne stoji jednako dugo.
Kako održati prostor preglednim
Praktičan pristup uključuje:
- raspoređivanje hrane po policama prema tipu
- povremeno brisanje površina i uklanjanje ambalaže koju ne treba čuvati
- korišćenje plitkih kutija da bi se napravili odvojeni segmenti
Zamrzivač treba povremeno isprazniti i pregledati. Namirnice često ostanu zaboravljene.
Držanje brašna, pirinča i testenine u otvorenim kesama

Otvorene kese privlače insekte i brzo gube kvalitet. Vlažnost u kuhinji dodatno utiče na promene u ukusu i teksturi.
Praktični saveti
Najbolje je presipati suve namirnice u staklene ili čvrste plastične posude.
Korisno je i obeležiti datume kupovine. Na taj način lako se vidi šta prvo treba potrošiti.
Neredovne provere roka trajanja

Ljudi često misle da pamte kada je nešto kupljeno. U realnosti, frižider krije mnogo više nego što deluje.
Kako držati sve pod kontrolom
Mala pravila pomažu:
- jednom nedeljno proveriti sadržaj frižidera
- organizovati hranu prema sistemu prvo ulazi prvo izlazi
- označavati datum otvaranja pakovanja
Ako ostaci od ručka stoje više od četiri dana, vreme je da se bace.
Čuvanje ulja i začina na toplom mestu

Toplota i svetlost utiču na ukus i kvalitet većine ulja. Sunflower, maslinovo ili susamovo ulje brže postaju gorka ako se drže blizu izvora toplote.
Idealni uslovi
Ulje je najbolje držati u tamnoj, hladnoj polici. Maslinovo ulje čuva se posebno dobro u staklenim bocama tamne boje. Začine je bolje držati u zatvorenim teglama, daleko od šporeta, jer toplota utiče na aromu.
Predugo čuvanje ostataka
Ostaci su praktični, ali imaju svoje granice. Kuvana jela mogu stajati tri do četiri dana. Mlečni proizvodi, kuvana jaja i jela sa pirinčem zahtevaju posebnu pažnju.
Kako pametno čuvati ostatke
Prvo ih ohladiti pravilno, zatim rasporediti u manje posude i označiti datum. Ako se zna da ostatak neće biti pojeden za par dana, bolje ga je odmah zamrznuti.
Mešanje sveže i pripremljene hrane
I minimalan kontakt moguć je preko poklopca, ambalaže ili kapljice iz pakovanja.
Bolja organizacija frižidera
- Sirovo meso uvek treba držati na najnižoj polici
- Kuvana jela i mlečni proizvodi na gornjim policama
- Zatvorene posude i zasebne zone sprečavaju bilo kakvo ukrštanje
Ovo pravilo smanjuje mogućnost unakrsne kontaminacije.
Držanje hleba u frižideru

Mnogi veruju da će frižider produžiti svežinu hleba, ali u stvarnosti hleb brže otvrdne jer hladnoća utiče na teksturu.
Gde je najbolje mesto
Hleb je najbolje držati u kutiji za hleb ili u platnenoj kesi. Ako treba duže da traje, bolje ga je zamrznuti. Nakon odmrzavanja ukus ostaje iznenađujuće dobar.
Čuvanje hrane u posudama koje nisu potpuno čiste

Čak i mala kap ostataka može da izazove kvarenje novog jela.
Jednostavna kontrola
Posude bi trebalo prati odmah nakon upotrebe. Silikonske zaptivke na poklopcima treba povremeno izvaditi i oprati posebno, jer se u njima zadržavaju mirisi.
Kada treba baciti hranu

Postoje jasni znaci da hrana više nije bezbedna:
- promena mirisa
- sluzava tekstura
- promene boje na površini
- mehurići na namirnicama koje ne bi trebalo da vri
- buđ
Prisutnost buđi na mekom siru, jogurtu, voćnom pireu ili testenini znači da cela porcija treba odmah da ode u kantu.
Kod tvrdih sireva može da se ukloni površinski deo, ali samo ako je buđ mala.
Za kraj…

Navike u čuvanju hrane utiču na bezbednost doma, troškove i vreme provedeno u kuhinji. Male izmene donose velike koristi.
U praksi to znači bolji raspored u frižideru, kvalitetnije posude, pravilno hlađenje jela i jasniji pregled namirnica. Kad se jednom uvedu ta pravila, ostaje rutina koja štedi novac i smanjuje bacanje hrane.
