×

Пратите Palo.rs на Facebook

Nezaobilazni sastojak azijatske i orijentalne kuhinje, susam (Sesamum indicum) je mnogo više od začina koji jelima daje bogatiji ukus. - Semenke crnog susama, sa kojih nije skinuta opna, sadrže čak 60 odsto više kalcijuma oljuštene. Sa opnom imaju i jači ukus što najbolje znaju Kinezi, koji ga često koriste u tradicionalnoj ishrani i medicini i visoko vrednuju njegove hranljive i lekovite sastojke. Susam se, inače, smatra najstarijom uljaricom u ljudskoj upotrebi, posebno odomaćenoj na Dalekom istoku. Ova veoma otporna biljka, lako se prilagođava najrazličitijim promenama i teškim uslovima - objašnjava nutricionista Nada Mišković iz "Bio Špajza". Izuzetno bogat magnezijumom i kalcijumom, pomaže u regulisanju krvnog pritiska i sprečava pojavu migrene usled lošeg stanja krvnih sudova. Osim toga, suzbija nastanak astmatičnih grčeva, a kod nesanica uzrokovanih menopauzom poboljšava san. - Crni susam je odličan izvor bakra i cinka.

   ·   pre 3 Godine -29 Mesec  ·   

www.b92.net

PODELITE SA DRUGIMA


Sve vesti

Komentari (0)

 Ulogujte se da ostavite komentar

Srodne Teme

Kategorija: Žena

Žena

TV Program | Gledajte sada

Ne postoji program za danas

Naslovne strane