Hot topics 

 
×

Пратите Palo.rs на Facebook

Ovo su uobičajeni nazivi za vrstu kobasice i vrstu paštete na celom sh govornom području, ali i nešto šire. No, kako je došlo do ovih naziva? Čaj je imenica preuzeta iz kineskog i odnosi se na biljku čaja iz reda orhideja. Čaj se kao takav masovno pije u gotovo celoj Aziji, Turskoj, većini arapskih zemalja, V. Britaniji, Rusiji, Poljskoj i nešto manje u centralnoj Evropi. Ovde mislimo na pravi čaj, ono što se kod nas zove crni ili zeleni. Međutim, značenje reči čaj se na Balkanu prenelo i na ono što se nekad zvalo uvarak i služilo je skoro isključivo u lekovite svrhe – uvarak od kamilice, nane, šipka, šipurka, matičnjaka, kantariona, žalfije, mešovitih trava i sl, danas se isključivo nazivaju čajevima svuda na Balkanu. I na pijaci ćete od modernih travara kupovati sve ove biljke pod nazivom čaj. Ali kakve to ima veze sa kobasicom i paštetom? Možete li da zamislite da neko danas, recimo u Šumadiji (a da ne zaboravimo da postoji i...

   ·   pre 2 Godine -22 Mesec  ·   

www.balkanmagazin.net

PODELITE SA DRUGIMA


Sve vesti

Komentari (0)

 Ulogujte se da ostavite komentar

Srodne Teme

Kategorija: Knjige

    TV Program | Gledajte sada

    Ne postoji program za danas

    Naslovne strane