×

Пратите Palo.rs на Facebook

Виноградари у Топлици ове године могу се похвалити добрим родом прокупца. Ова, аутохтона сорта грожђа, веома је захтевна за узгој, али је вино које се од ње прави, првокласно. „Беремо грожђе, водимо рачуна о свему, највише о хигијени, да нам буду чисте гајбице, да нам буде чисто све, да нема лишћа. Виноград је велики господин" каже Гордан Петровић, из села Горње Сварче. „Прокупац није бујан, нема дебеле ластаре, сви наши ластари су танки, сви гроздови су уједначени, зрели. Малу родност имамо, можда једва килограм по чокоту", истиче Горан Тодић, из винарије "Доја". Грожђе се некада у топличком крају гајило на више хиљада хектара. Данас тек на 500. Последње деценије у Топличком крају изграђене су 2 савремене винарије, које на трећини својих засада имају прокупац. Њему се враћају и индивидуални произвођачи, а држава субвенционише набавку садница и опреме за прераду грожђа. "Прокупац добија неки свој стари сјај, враћа се и рачунам да ће...

   ·   pre 11 dana 12 sati  ·   

www.rts.rs

PODELITE SA DRUGIMA


Sve vesti

Vinogradari u Toplici ove godine mogu se pohvaliti dobrim rodom prokupca. Ova, autohtona sorta grožđa, veoma je zahtevna za uzgoj, ali je vino koje se od nje pravi, prvoklasno. „Beremo grožđe, vodimo računa o svemu, najviše o higijeni, da nam budu čiste gajbice, da...

   ·   pre 11 dana 12 sati  ·   

Komentari (0)

 Ulogujte se da ostavite komentar

 
 

Srodne Teme

Kategorija: Privreda

TV Program | Gledajte sada

Ne postoji program za danas

Naslovne strane