Hot topics 

 
×

Пратите Palo.rs на Facebook

Bezbednosni rizici za Balkan - Balkan aktivna zona rdikalnog islamaΕπιστροφή

Palo Focus

Nikos Arvanites · 04/08/16 - 00:00

    Ključne reči:

 Balkan  je „kapija“ Evrope i  poligon  „sukoba  civilizacija“ i interesa  moćnih  sila.Sirijska kriza ,migrantska  kriza i  radikalni islam na Balkanu imaju  svoje uporište,korene i  puteve. Turska je poligon  uticaja  kurdskih  ekstremista,ISIL-a ali i   islamističke politike  sadašnje vladajuće strukture   Predsednika  Erdogana i AKP partije..

Najopasniji  poligoni i baze  radikalnog islama su na Kosovu i Metohiji.Po pisanju „Sputnjika“ ali i  analizama Centra  za istraživanje pitanja zapadnog Balkana (Western Balkans Security Issues) na  Kosovu postoji  više kampova odnosno  „ najmanje pet kampova Islamske države za obuku, koju sprovode bivši borci OVK“, Po tim  informacijama iakampovi su  smešteni  u oblastima u okolini Uroševca i Đakovice, kao i okrugu Dečani,  ali  i u okolini Prizrena i Peći..Podaci   govore da  u redovima Islamske države je  trenutno je 314 kosovskih Albanaca koji se bore u Iraku i Siriji, a među njima je 38 žena

                 „Zavera čutanja“ SAD i NATO ?

  Zašto o ovome čuti  ili su pasivne vojne  i bezbedonosne strukture NATO i SAD koje imaju  svoje  vojne baze Bondstil i   veoma  jaku  obaveštajnu  mrežu i sisteme.?..

Ako se NATO i SAD  bore   protiv ISIL-a  postojanje ovih kampova  na Kosovu ali i BIH  deluju  kao   deo  sponzorisnaog   nasilja ili  svesno prečutkivanje .    Po agenciji „Sputnjik“  upozorenje je na   moguće širenje takvih kampova na BJRMakedoniju i Bosnu, gde je, kako se navodi, „tokom ratova devedesetih stiglo oko 800 džihadista.“Na putu  radikalnog islama  veliki bezbednosni  rizik  nose i Grčka,Bugarska i Albanija.

Albanija je realni logitički  centar za pripremu ekstrmista jer  ih u ovim  namerama  podržavaju  pojedine politčke strukture u Albaniji, albanska  narko mafija i projekat „velika Albanija“ koji  je u suštinski   militaristički  ,verski i etnički  sa  primesama  islamizma i sukobom sa  pravoslavnim  hrišćanstvom.

Po nekim  scenarijima Balkan  treba da ostane „bure baruta“ raznih konflikata koji  slabe Evropu ali i stovremeno  pod   dominacijom  SAD i  NATO i uključivanjme u EU.Teško je razumeti širenje i   podsticanje   svih oblika  verskog  i politčkog radikalizma na Balkanu  i  jačanje  evro*-atlantskih  integracija.Tu  nešto nije regularno  ili je to deo  globalne poltike  velikih sila.


Komentari (0)

 Ulogujte se da ostavite komentar

 
 
Kategorija: world
    Video Vesti

    Kategorija: world

    Nije pronadjen video