×

Пратите Palo.rs на Facebook

Vojni puc u Turskoj nije uspeo - Svrgavanje Erdogana nije uspelo? Επιστροφή

Palo Focus

Nikos Arvanites · 16/07/16 - 00:00

    Ključne reči:

Vojni  puc u Turskoj  nije uspeo.Turska  ima  svoju  istoriju  vojnih  udara kako bi kontrolisala   politčku  situaciju  i  utucala na vlast  i  održavala  laicistički  karakter  države.

 Formula državnog udara    podrazumeva   da prvo  na scenu  stupa   Vojska  odnosno pučisti a da su u pozadini   politčke strukture u Turskoj i  van  nje  i neki  strani interesi.

Kada je reč o vojnom puču  u klasičnom smislu  njega izvodi  vojska koja  može da ako  uspe u  namerama preda  vlast  politčkoj  strukturi  ili  je sama vrši.

Za sada se  ne vidi “dubina”  vojnog puča i  da li  iza nje  stoje i politčke strukture.Izvesno je da su  pučisti upotrebili značajnu   silu i atak  na državne institucijej kao što je vlada,parlament,  državna TV.

Veći broj je  stradao u pokušaju   vojnog puča ,ima dosta ranjenih i veliki broj  uhapšenih pučista. Predsednik Turske Redžep Erdogan, sleteo je na aerodrom "Ataturk" nekoliko sati nakon pokušaja vojnog puča u ovom gradu i Ankari, gde su ga dočekale brojne pristalice.

On je potom održao i govor u kojem je rekao je da će učesnici puča dobiti potreban odgovor, bez obzira na to u kojoj su instituciji. On je pokušaj državnog udara nazvao "Božjim darom" koji će pomoći da se Turska "očisti" oficira koji su članovi “te bande”.Sada  sledi  veliki “čistka” u turskoj  vojsci koja je deo NATO i jačanje Erdoganove vlasti koja će imati još   većuu homogenizaciju  u  narodu

Pučisti  su bili  samouvrenei da su preuzeli  vlast  i u svom  sapoštenju istakli da su preuzele kontrolu nad državnom administracijom kako bi uspostavili red, ljudska prava i slobode, vladavinu prava i opštu bezbednost koja je narušena“, navodi se u saopštenju.Kako ističu, svi međunarodni sporazumi su i dalje validni.

Meta  pučista   je  Erdoganova poltika   apsolutne vlasti,kršenje Ustava i  namere  da se promeni  Ustav Turske sa apsolutnom vlašču .Reč je o pokušaju  svrgavanja  s vlasti Erdogana.

Pučisti nisu  uspeli da  dodju  do  predsednika Erdogana,premijera ,predsednika parlamenta,miinstra odbranei policije što  je  pokazatelj  da  je  pripreman sa  dosta  improvizacija .

Tako je odmah po   prvim   udarima pučista Predsednik Erdogan koji je bio  na odmoru preko Skajpa za medije dao izjavu u kojoj poziva građane da izađu na ulice u podrže demokratiju. Rekao je da je ovo čin koji su ohrabrile "paralelne strukture", kao i da će na pokušaj puča biti dat odgovarajući odgovor.On je pozvao građane da se ujedine kako bi se odgovorilo na pokušaj puča.

Ova  preporuka  predsednika Erdogana da gradjani  brane demokratiju  se i realizoala i   veliki  broj  pristalica Erdogana su  izišli na ulice  i na taj način  se  vojni puč  neutralizovao Gradjani su  izašli na ulice, blokirali tenkove i džipove sa vojnicima, oduzimali im oružje i hapsili zajedno sa policijom organizatore puča. 

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je da jedna grupa unutar vojske pokušava državni udar. 

 Vojni puč otvara  dublja pitanja  funkciosanja Turske i njenih odnosa u regionu  i u NATO ali  i prema krizi u Siriji  i migrantskoj  krizi.Neuspeli  puč otvara i pitanje unutrašneg funkcionisanja Turske   njene  vlasti i i nstitucija pre svega vojske,tajnih službi,policije i poltičkih struktura.Izvesno je da će iz ove turske  tragedije Predsednik Erdoganx izvući veliku pouku  i da će   dodatno ojačati  svoju  vlast.

Komentari (0)

 Ulogujte se da ostavite komentar

 
 
Kategorija: Svet
Video Vesti

Kategorija: Svet

Nije pronadjen video