×

Пратите Palo.rs на Facebook

Tursko-Grčki odnosi: Politička trampa-Turci traže džamiju,Grci teološki fakultet ? Επιστροφή

Palo Focus

Nikos Arvanites · 11/07/16 - 00:00

    Ključne reči:

Turska državna politika od dolaska na vlast Redžepa Tajipa Erdogana opredeljena je na jačanje  islamskog i neotomanskog  uticaja  na Balkanu  računajući i  svoje  interese u Grčkoj .

Jačanje  neoosanizma i  islamizma posebno  je  podstaknuto   velikim  brojem muslimanskih  izbeglica i migranata    koji su našli svoj  boravak u Grčkoj i Atini .Po  nekim rocenama oko  200 000 muslimana  su  u boravku  ili tranzitu  u Atini i to Turska strana  koristi  da traži   izgradnju  džamije  koja bi bila na perferji Atine.

 

Predsednik Turske  Erdogan   obnavlja  ideju koja je u grčkom parlamentu  krenula 1980 za izgradnju džamije u Atini  koja je kasnije  postisnuta da bi  bila katiivrana pred Olimpijske igre  u Atini 2004 godine .Grčka vlada 2013 godine u vreme  vlasti Andonisa Samarasa  usvaja projekat o izgradnji džamije  u predgradju  Atine ali taj projekat je ostao „zamrznut“.

Grči  gradjani posebno Atine su  svesni  da više od 10  odsto  stanovništva Grčke prioada  islamskoj  verskoj  zajednici (Albanci,Turci,raseljeni  muslimani  migranti) ali  da postoji značajan otpor za realizaciju projekta izgradnje džamije.

Džamija u Atini   bi  po  oceni  gradana Atine i  pravoslavnih  struktura  bila „trn u oku“ globalnom očuvanju    grčkih  nacionalnih i verskih interesa.Erdogan želi  da ojača  neomanski i  islamski  uticaj u Grčkoj .

Grčka strana  traži da se otvori Teološki fakultet na ostrvu Hejbeli ada(Halki) preko puta Istanbula koji je ot turtske vlasti blokiran od 1971   godine , a postoji od sredine 19 veka.

Turska i grčka strane  štite svoje državne i  verske interese i očekuje se reciprocitet  u medjusobnim  odnoima i  ustupcima.Tako predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan  kaže „Kad nešto dajete onda  logično  nešto treba i da dobijete“

Erdoganova  poltika u sebi sadrži oblike poltičke i  verske  trgovine  što jača Tursku  zajednicu u Grčkoj i poltiku  da je Erdoganova  vlast ima posebne interese u Grčkoj posebno  u grckoj Trakiji na jačanju  svesti o povezanosti Turske države sa  islamskom  manjinom u Grčkoj.

Džamija u Atini  samo je simbolika  širenja  neotomanskih interesa  ali i potrebe  zaštite „verskih i ljudskih prava“ kako  tvrde razne  NVO.. 

 

Komentari (0)

 Ulogujte se da ostavite komentar

 
 
Kategorija: Svet
Video Vesti

Kategorija: Svet

Nije pronadjen video